Blijf nooit thuis! Banana Beach 2020

Blijf nooit thuis! Banana Beach 2020

Op zondagochtend de gordijnen open doen, heel veel wind en stevige regenbuien. Tijd om niet te zeilen! Of toch? De kenners weten, de Banana Beach Trophy gaat altijd door. Al 28 jaar. In het geteisterde zeilseizoen 2020 mag dat dan ook wel. De eerste clubwedstrijd van het seizoen is richting eind augustus. Dus wat zien we dan op het strand in Vrouwenpolder? De zon gaat schijnen, de wind neemt iets af tot net onder de 20 knopen, het tij keert, de golven komen tot rust.

Een nieuw record wordt gevestigd, de helft van het aantal zeilers is jeugd. De andere helft is iets verder gevorderd. In leeftijd dan. Maar liefst drie manches worden er gezeild. Indruk maakt Guus voor de eerste manche, die hopelijk niet uit onwetendheid maar dan waarschijnlijk toch vanwege gierende zenuwen aan het startschip mede deelt dat de vlag en de fluitsignalen niet tegelijk waren en hoe dat nu in hemelsnaam verder moet. Hij wordt bij de prijsuitreiking voor deze in 28 jaar historie hoogst opmerkelijke opmerking beloont met een speciale prijs die hem plechtig overhandigd wordt: helemaal niets! Hij aanvaardt deze prijs in grote dankbaarheid, zich uiteindelijk wel realiserend dat de visuele signalen de enige geldende zijn. De quizvraag luidt als volgt: waarom is dit eigenlijk?

Ook Piet en Mark maken nog voor de eerste manche indruk met een vlotte inspectie en schoonmaak beurt van het onderwaterschip. De toeschouwers stonden massaal op het verkeerde been toen ze dachten dat Piet en Mark omgeslagen waren.

Het jeugdteam Jamie en Wouter maken in de eerste manche ook al veel indruk. Wouter komt van de lelyvlet, zeilt voor het eerst op zee, voor het eerst catamaran, voor het eerst in trapeze. Tijd om je zorgen te maken? Helemaal niet, een goed overleg aan boord, rust aan boord en de benodigde vaardigheden bij Jamie zorgen voor een zeer gecontroleerde ronde rond de boeien. Dat is heel knap in deze omstandigheden waarbij velen de gordijnen maar weer dicht gedaan hebben.

De eerste manche wordt gewonnen door Guus en Anton, tweede worden Jamie en Wouter, derde Piet en Mark. De rest wordt laatste.

De tweede manche, alle deelnemers super enthousiast. Guus en Anton starten tegenstrooms het best en winnen ook nog eens. Nu worden Piet en Mark tweede en steken Jamie en Wouter enige tijd hun neuzen onder water wat echter meestal niet beloont wordt met snelle tijden. Wel met veel lol en toch nog de derde plaats. Dat geldt niet voor de rest van het veld, die worden alweer laatste.De derde manche besluiten Piet en Mark maar eens als eerste te starten. Daardoor lopen Guus en Anton bijna hun derde overwinning mis. Door iets hoger te sturen onder spi lopen ze veel harder en herstellen ze zich. Jamie en Wouter weten zich alweer te handhaven, worden derde. En de rest wordt weer laatste.

Dankzij de mooie prestaties van de jeugd bekleedt zij op deze Banana Beach ook voor de helft het zonnige podium! Bij de prijsuitreiking volgt nog een forse windvlaag waarbij de bananenpalmen omwaaien en zo ook de wedstrijdleider. Maar ook dat komt weer goed en de bovengenoemde zeilers gaan allen thuis hun prijzenkast vullen met de ontvangen prijzen. De overige zeilers waren de hele dag ook bezig met hun prijzenkast, maar verdere invulling kwam er niet.

Nog een goed mosselmaaltijd later gingen zij allen uitermate tevreden huiswaarts. Wat een ongelooflijk fraaie zeilmiddag.

– Geert Schouten